top of page
Search

Kan smerig gezond zijn?
In onze kelder woont een scoby. Dat is een slijmerige zwam die gedijt en groeit in een pot zoete thee. Als tegenprestatie fermenteert scoby de thee naar een prikkelend, zuur drankje waar gezondheidsgoeroes helemaal high van worden, zo heilzaam is het: kombucha.  

Eens in de maand vis ik het grijsbruine geval uit zijn pot en oogst het magische elixer. Wij drinken het bij de maaltijd, in plaats van wijn. Als er niets te vieren valt. In het vertrouwen dat we er heel gezond en oud van zullen worden.


Als ik scoby naar de kelder terugbreng, zie ik onze hond, Jouke, lopen. Hij heeft  iets verdachts in zijn bek: een haas, half vergaan, het vel losjes om het lijf. De oren zitten er nog aan, maar slepen door het gras. 


Natuurlijk mag het beslist niet, maar heel soms ontkomt Jouke me en gaat hij met zijn vriendin Aily op jacht. Het is teamwerk: de snelle Aily put hun prooi uit door er achteraan te rennen. Jouke ligt in de dam te wachten, totdat het beest daarheen gedreven is. Hij maakt het af en verstopt de buit. 

Na een paar weken, zodra het vlees gaat rotten, of fermenteren - om het culinair uit te drukken - , kan het feest beginnen.


Het ziet er echt heel smerig uit. 

Maar wat denk je, zou het gezond zijn? Over de afbeelding:

Healwei (Fries voor Halverwege) is te koop. Het is een fotocollage van één van onze Friese veulens en spinnenwebben bij een raam.

De afbeelding kan op verschillende materialen en in verschillende groottes worden afgedrukt. Prijs op aanvraag.0 comments

Comments


  • blogger
  • twitter
  • instagram
  • linkedin
  • generic-social-link
bottom of page